17 Haziran 2009 Çarşamba

ORTA YAŞA ÖZEL BEYİN SAĞLIĞINI KORUMA MÖNÜSÜ

Orta yaşta nasıl beslenelim ki, beynimiz zinde ve genç kalsın?
Günümüzde kötü beslenmenin beyinde yaptığı tahribat ispatlanmıştır. Orta yaştan itibaren, vücudun besin ihtiyacı da değişir. Gençlik çağında tüketilen besinlerin çoğu, özellikle beyne zarar vermeye başlar. Bundan dolayı bu yaştan itibaren kırmızı etten kaçınıp balık, katkı maddesi ile beslenmemiş tavuk ve et ihtiyacı karşılanmalıdır. Bol oranda yeşil sebze tüketilmelidir. İyi beslenmek beynin sağlığını koruduğu gibi kapasitesini de artırır.
A vitamini: Balık yağı, tereyağı, krema, peynir, yumurta sarısı, havuç, brokoli, patates, yeşil yapraklı ve sarı yapraklı sebzeler, tahıllarda ve kayısıda bol bulunur. Eksikliğinde görme ile ilgili sorunlar oluşur.
B vitamini: Bu vitamin en çok et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşur. Özellikle orta yaşta, el ve ayaklarda yanma iğnelenme, duyu kusuru yaşanır.
D VİTAMİNİ: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve mantarda bulunur. Bu vitaminden vücudun faydalanabilmesi için güneş ışığı gerekir. Eksikliğinde kas, eklem ve kemik ağrıları, kaslarda kuvvet kaybı ve dengesizlik görülür.
E vitamini: En çok havuç, ıspanak, çilek, ceviz, badem, domates, koyu yapraklı yeşil sebzeler, yer fıstığı ve bitkisel yağlarda bulunur. Eksikliğinde dengesizlik, kuvvet kaybı, el ve ayaklarda duyu kusuru oluşur. Karbonhidratlar: Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz ve elma karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Beynin tek enerji kaynağı olan şeker de bu gruptandır. Ayrıca balık yağlarından, Omega- 3 ve bitkisel yağlardan Omega-6 hayati önem taşır. Bu yağlar bunamaya, baş ağrılarına, konsantrasyon bozukluğuna iyi gelir.
Proteinler: Vücutta protein depo edilmez. Bu yüzden orta yaşta yetersiz protein alımı, hafızayı zayıflatır ve vücut direncini bir hayli kırar. Su: Özellikle orta ve ileri yaşta yeterli derecede su tüketmemek, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır ve şuur bulanıklığına yol açar. STRESİ LİMON VE NANE İLE YENİN Hafızayı geliştirmek ve korumak için: Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, gingo biloba, ada çayı ve özellikle kakule beyni canlandırır. Uyku bozukluğu için: Özellikle B vitamini, bol sebze ve meyve tüketilmeli. Yoğurt ve süt dışında hayvansal gıdalardan kaçınılmalı. Melisa ağırlıklı, içinde anason ve papatya bulunan çaylar uykusuzluğa iyi gelir. Felce karşı etkili gıdalar: Yağ, şeker ve unlu gıdalardan kaçınmak, balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden ve fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak gerekir. Strese iyi gelen gıdalar: Özellikle B vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları ve balık strese iyi gelir. Fesleğen, limon, nane ve gül suyu da önerilir.

Hiç yorum yok: